Monday, March 28, 2011

Ett prickfritt inlagg

Hej alla!

Har kommer en liten halsning fran Florida! Jag sitter vid min gudfars dator och har laddat over lite bilder fran kameran som jag tankte dela med mig av till er.
Just det, nagra fragde om det var jag pa bilden i forra inlagget. Svaret ar ja det ar jag. Fotografen heter Rostam Zandi. Har ar en annan bild pa mig, strax innan bad vid Keaton Beach:



Har ar soligt och varmt som synes. Vi bor ju, som sagt, hemma hos min gudfar Peter och hans fru Carole i Jensen Beach, strax norr om Miami. Sa har ser deras hus ut:



Harifran ar det inte langt till havet och de forsta tva dagarna agnade vi bara at att utforska naromradet och att bada saklart. Varmt i vattnet men helvete vad salt det ar!



Eftersom jag ar har med min biltokige far far man ju "sta ut" med en och annan bilrealterad aktivitet. Har var vi pa en bilauktion i Palm Beach. Jag tycker pappas huvudbonad matchar bilen pa ett mycket estetiskt satt...



Sjalvklart blir det lite stickande ocksa. Speciellt pa Peters och Caroles veranda i skuggan...


Det som ar pa gang ar foljande --> Ett par Selbudeath-sockor. Aven om sockanvandandande kanns ganska avlagset har sa vet jag att jag kommer alska dem nar jag kommer hem. Monstret ar saaa snyggt! Det hittar ni har (Ravelry-lank)!  For ovrigt har jag hittills lyckats lokalisera en garnaffar har i Florida. Den ligger precis dar vi bor, men ar lite val mycket ett IKEA for garn och tyg och liknande. Nastan alla garner var minst 80% akryl, sa det hade jag ju ingen lust att kopa... Har kollat upp ett par stallen i Miami som ser mer lovande. Det blev dock en bok kopt och diverse andra prylar, sasom bambustickor och fargglada virknalar med bambuhandtag. Sen hoppas vi pa battre shoppinglycka nasta gang! (Daremot har jag kopt jeans och skor och andra klader har, det ar lojligt billigt jamfort med Sverige...)

 Har ar mina fynd hittills:





Pappa och jag har aven hyrt en bil som vi korde upp till New Orleans forra veckan. Det var en skitcool stad med vackra hus och party dygnet runt. Samt liveband i varje gathorn. Speciellt det band vi sag forsta kvallen gillade. Det slutade med att pappa kopte tre skivor av dem... Har ar New Orleans dagtid. Detta ar de franska kvarteren dar partyt pagar som mest. Mardi Gras har redan varit men man ser fortfarande sparen av den stora karnivalen overallt. Tur i oturen var ocksa att dessa gamla kvarter klarade sig hyfsat bra undan Katrina-stormen. Det hade varit oerhort synd om de gamla husen hade forstorts.

Och sa har ser New Orleans ut pa natten. Ganska bisarr stamning for oss svenskar. Man koper en ol eller en drink (garna i en meter langa glas) och gar ut pa gatan. Sedan gar man in pa nasta stalle, fortfarande med samma ol i handen.

    





I New Orleans besokte vi aven de gamla kyrkogardarna ST. Luis Cemetary no. 1 och 2. Alla som har sett filmen Easy Rider kanner igen stallet...



Det ar alltsa en gammal katolk kyrkogard, fast som anvands an idag. De flesta gravar ar familjegaravar och nar det inte far plats fler sa skrapar man ihop det som ar kvar av liken och lagger i botten eller langst bak i graven. Har ligger ocksa ett par kandisar, bl.a. "vodoodrottningen" Marie Laveau (sags det i alla fall). Man ska rita tre XXX och knacka pa hennes grav och onska sig nagot. Jag nojde mig med att knacka...


I New Orleans rakade vi aven hamna i ett stort shoppingkomplex. Eftersom bade jag och pappa tycker sant ar ganska plagsamt sa gick vi snabbt darifran. Innan jag gick lyckades jag dock plata foljande skylt, som jag tycker sammanfattar sanningen pa ett bra satt...





I morgon ska vi aka vidare mot sodra Florida, traskmarkerna i Everglades, Key West och Miami. Vi hors nar jag kommer hem igen!

Obs. Ni far ursakta att detta inlagg kanske ser lite konstigt ut. Jag har brakat med Peters dator i tre timmar nu for att fa upp det, sa jag orkar inte ratta till sma skonhetsfel...


Friday, March 18, 2011

Howdy folks!

Om några timmar åker jag till Florida och New Orleans! Jag ska åka tillsammans med pappa och vi ska hälsa på hans gamla barndomskompis, tillika min "gudfar" (kan man säga så fast man inte är döpt?), som bor där sedan många år. Det ska bli jättehärligt att åka på lite semester och jag har redan kollat upp intressanta garnaffärer!

Yihaa! Foto: Rostam Zandi

Så, om ni undrar varför det blir lite tyst från mig både här i bloggen samt i era bloggar så vet ni! Ha det nu riktigt bra allihop och se till att våren är här på riktigt när jag kommer hem!

Thursday, March 17, 2011

Färdiga torgvantar

Sådär, nu är torgvantarna jag teststickade/virkade åt Emlou färdiga. Och fotade ska tilläggas...

Torgvantar á la Emlou

Efter mycket ångest blev det de ljusa knapparna till slut. Min första instinkt var att ta de svarta, men sedan insåg jag att jag alltid väljer det svarta. Alla mina ytterkläder är svarta och de flesta av mina andra kläder också, så jag tyckte det vore kul om knapparna livade upp lite. Jag kanske ångrar mig sen, men då får jag väl byta...

Vantarna på plats

Och så här ser vantarna ut när de sitter på... Blev riktigt nöjd faktiskt, speciellt med färgvalet. Älskar den blåa färgen så det blir nog något mer av den inom en snar framtid.

Nu ska jag försöka hinna med det sista på jobbet och sedan fixa en hel massa småsaker inför resan!

Wednesday, March 16, 2011

Och vinnarna är...

Det är dags för den storslagna dragningen i min tävling! Tack alla ni som deltagit. Det har varit fantastiskt roligt att läsa alla era svar och att ha hittat till en massa nya roliga bloggar som jag inte vetat om förut. Helst skulle jag vilja ge var och en av er ett pris, men det går ju inte...

Jag har gjort så, som många andra, att en lott motsvarar ett nummer. Så har man kommenterat får man ett nummer, har man länkat också får man två nummer. Sedan har jag slumpat fram vinnarna med hjälp av en slumpgenerator. Så, den första vinnaren är...


Nummer 62! Då tittar vi i blocket vem som kan tänkas gömma sig bakom detta nummer... (Ni får ursäkta den pissiga kvaliteten på dessa bilder, de är tagna med en trött gammal kamera vi har på jobbet).


Vinnaren av Balder-garnet är alltså Fröken Eko! Stort grattis till dig!

Men så har vi ju en vinnare till att dra, en som vinner det lite mindre bonuspriset. Jag gjorde om samma process...



Vinnaren är nummer 72! Och vem döljer sig då bakom nummer 72? Jo...


Vinnaren av bonuspriset är Ann-Sofie!

Vi kan konstatera att Finland kammade hem storslammet i denna tävling. Stort grattis till er båda! Maila mig era adresser till hedvighandarbetar@gmail.com så kommer det paket på posten.

Och tack till alla er andra som deltog!

Tuesday, March 15, 2011

Tävlingspåminnelse

Bara en liten påminnelse om att anmälningstiden till min tävling går ut kl. 24.00 ikväll! Skynda fynda!


Sedan sker den rafflande dragningen någon gång under morgondagen... Spänningen är ooooliiidlig!

Monday, March 14, 2011

Kursdag 2

Är just vaknad efter avslutad kurshelg. Oj, vad mycket jag har lärt mig och vad mycket inspiration man fått. Det är som många av er säger i era kommentarer, man får nästan dåndimpen av allt fint som Carina har gjort. Men, jag utlovade ju bilder på vad jag själv gjort under kursen så här kommer det:




Det första vi fick lära oss var ju olika former av kavelfransar och bollar av olika slag. Här ovan ser ni den provlappen. Vi lärde oss dels att göra kavelfrans direkt på tyget, det är det ni ser exempel på ovan, och dels att göra det med hjälp av lintråd och en penna så man får en lös frans som man sedan syr på. I övrigt är det på denna lappen bara lite utfyllnad av kedjestygn.



Sedan fick vi lära oss att sy på speglar på olika sätt. Här ovan ser ni det ena. Jag passade på att pimpa det hela med lite applikationer och några franska knutar, vilket Carina även lärde ut på ett strålande sätt. Nu har jag lärt mig göra franska knutar som inte kan misslyckas! Bara en sån sak!


Vidare fick vi lära oss bottensöm, plattsöm, petite fleurs och ett jättegulligt hjärtstygn som syns här ovan. Jag höll mig till att bara göra provlappar för jag ville hinna testa så mycket som möjligt under kursen och under Carinas överinseende. Men nu måste jag snabbt som attan sticka ett par vantar som jag kan gå lös på!

Jag lovade ju även igår att jag skulle ta en bättre bild på Carinas fåglar. Här kommer de:


Hoppas att jag, med dessa inlägg åtminstone har delat med mig en bråkdel av den inspiration jag drabbades av i helgen!

Nu ska jag plöja igenom era bloggar och se vad ni har hittat på i helgen, för det har jag inte hunnit med än! Ha en bra vecka alla!

Saturday, March 12, 2011

Kursdag 1

Tack för era synpunkter på knapparna! Har dock ännu inte bestämt mig...

I helgen är jag ju, som sagt, på kurs i att Brodera och dekorera på stickat på Midsommargården. Dagen har varit jätterolig och full av inspiration!


Inspirationen flöder till den grad att man blir alldeles slut i huvudet. Vår lärare, som syns till höger på bilden här ovan, är Carina Olsson. Hon håller ofta kurser på Sätergläntan och gör de mest fantastiska saker. Här kommer ett litet urval:



Supervackra muddar med kavelfrans, applikationer och broderier. Kavelfransar är en vanlig detalj på folkdräkter i Dalarna, eller rättare sagt på mansdräkterna. Roligt dock att använda till andra ändamål än så. Det finns många olika sätt att göra kavelfrans på, varav vi fick lära oss två idag. Ett där man syr fransen direkt på tyget/det stickade och ett där man syr en extern frans som man sedan syr på. Detta senare sätt passar bra på vantar och liknande, men blir sämre på exempelvis sockor, eftersom den inte är så elastisk.



Carina gör inte bara muddar, utan även de mest fantastiska vantar! Jag måste nog ta tjänstledigt ett år för att bara tillverka vantar...



Allra bäst var nog dock hennes tredimensionella fåglar prydda med allt möjligt från bollar till kavelfransar och broderier. Ska försöka ta en bättre bild på dem i morgon, så ni får se. Men hon berättade att det ofta är material som hon tillverkar under sina kurser som sedan hamnar på fåglarna.

Vi fick börja dagen med att göra just kavelfransar. Min blev väl ok, men lite för gles och inte precis rak. Men, övning ger väl färdighet! Sedan fick vi göra så kallade halvbollar, som också är vanligt på folkdräkter. Det är som en pompomboll fast halv, som man kan sy på sitt tyg.

Här ser vi Maria i full fart med att frisera sin boll. -->

Efter man gjort färdigt den skulle man lägga ner den i kokande vatten, och sedan vifta runt med den. När den sedan hade torkat hade den fluffat till sig rejält och blev mycket tätare. Då kunde man också ansa den en sista gång eftersom lite längre stumpar tittade fram när den blev fluffigare... Ett mycket bra sätt att få "bättre täckning" på det hela! Maria, t.ex. påstod från början att hennes boll såg ut som två hjärnhalvor, men när den tagit ett varmt bad blev den hur fin som helst! 



Ovan ser ni min "arbetsplats", mina kavelfransar på g och min ännu icke friserade halvboll. Jag ska visa upp mer av vad jag gjort under kursen i morgon.

Men, nu ska jag hoppa i säng så jag kommer upp i morgon! God natt på er alla!

Friday, March 11, 2011

Knappvalsångest

Mångtydig titel på detta inlägg, men jag syftar inte på den typ av knappvalsångest som kan uppstå när man befinner sig i en telefonkö, även om den kan vara nog så frustrerande. Nej, nu är det istället så att jag är färdig med mitt provstickande av Emlous torgvantar. De ska bara blockas och så ska knappar sys på. Och där uppstod problemet. Jag vet inte vilka jag ska välja...

Vilka ska jag välja???

Därför tar jag nu hjälp av er kära läsare! Vilka knappar ska jag välja? De svarta, lite mer subtila, eller de mer uppenbara mönstrade?

Hoppas ni nu får en riktigt fin helg allesammans! Själv ska jag på kurs i att brodera på stickat, så min kommer bli super! Mer om det senare...

Wednesday, March 9, 2011

Hundkavalkad

Tävlingsanmälningarna rullar in! Jätteroligt att ni vill vara med och delta och ännu roligare att läsa alla era svar! Flera av er har kommit med önskemål om att få se mer av Harpan här i bloggen. Självklart lyssnar jag på mina läsares önskemål så här ska ni få ett helt inlägg som bara handlar om hundar och ingenting om handarbete. Och ni ska inte bara få bilder på Harry, utan på alla mina hundar.

Vi börjar med Matsson, världens bästa Jack Trassel. Ända sedan jag var mycket liten har jag velat ha hund och jag började spara pengar till min första hund redan i fyraårsåldern. När jag var 12 år tyckte mamma jag var redo så då åkte vi och hämtade den 8 veckor gamla Jack Russel-valpen Matsson.

Lyckan var gjord! Jag satt hela det sommarlovet blixtstill på en köksstol med Matsson sovandes i knät. Jag vågade knappt vända sida i boken jag läste...

Matsson hängde med oss i 13,5 fina år och efter jag hade flyttat hemifrån hade mamma och jag delad vårdnad om honom. Han gick bort för snart tre år sedan och det kändes som att förlora en bror. Saknar dig Masse!




När jag var 18 var det dags för min första alldeles egna hund. Det blev en stor lillebror till Matsson, nämligen en schäfer - Lemmy.

Han var den snyggaste hund jag någonsin sett och han var min prins. Tyvärr var han också väldigt sjuk. Problemen började redan när han var 9 veckor gammal. Det som slutligen tog kål på honom var en medfödd, kronisk inflammation i hela mag- tarmsystemet som gjorde att han inte ville äta och ofta hade diarréer och kräkningar (därför gick han under smeknamnet Slemmy).

Vid tre års ålder gick det inte längre, då var jag tvungen att ta bort honom. Sorgligt, för vi skulle haft många fina år framför oss om jag hade fått som jag velat...




Efter Lemmys bortgång tänkte jag att jag skulle leva det fria studentlivet och inte ha någon egen hund på ett tag. Det gick sådär. Efter någon månad började jag surfa runt på diverse kennlars hemsidor. Plötsligt satt han bara där. En bild på en liten släthårig tax. Under bilden stod det "jag blev över när jag var valp". Detta var ju naturligtvis omöjligt att motstå så en vecka senare hade jag lånat en bil och brassat iväg till Värmland och hämtat Harry - eller Harpan som han oftare kallas. Jag blev med hund igen och Matsson blev med en ny lillebror.

Harry fyller nu sju år i april och om Lemmy var min prins så är Harpan min prinskorv (vilket jag tycker framgår ganska tydligt av bilden). Harpan är en riktigt butter liten hund men samtidigt det mest keliga i hundväg jag någonsin mött. Sitta i knä är det absolut bästa som finns. En riktig liten soffpotatis är han dessutom...




Som avslutning slänger jag in en bild på mig, Harpan och (en mycket ofriserad) Matsson.

Alla mina pälsklingar - ni finns i mitt hjärta för alltid och ni är de verkliga männen i mitt liv! <3

Sunday, March 6, 2011

Tävling!

Min besöksräknare är på väg att ticka emot 10 000!!! Helt fantastiskt, det trodde jag inte när jag började blogga för några månader sedan! Självklart vill jag fira detta tillsammans med er som är mina läsare, i form av en liten tävling där vinsten består av garn... Såklart! (Jag utlyser som sagt denna tävling lite innan 10 000 eftersom jag ska åka bort och inte vill att vinnarna ska behöva vänta på sina vinster i flera veckor...)


Tävla hos mig!


Jag kommer dra två vinnare. Den första vinnaren vinner det som syns på bilden, nämligen två härvor Viking Balder lila/grå/vit, 100 g styck, och lite hemliga bonussaker. Den lott jag drar sedan vinner ett lite mindre, hemligt bonuspris.

Jag tänker lägga upp detta som de flesta andra, men det kommer inte riktigt räcka med bara en kommentar. Eftersom jag dels är nyfiken på vilka ni är som läser min blogg och dels skulle vilja ha lite feedback på min egen blogg innebär deltagande i tävlingen att svara på några frågor, som jag norpat av Yarn Madness. Så här gör vi:
  • För en lott: Kommentera detta inlägg och svara gärna på följande frågor:
          1. Hur gammal är du och var håller du till?
          2. Har du en egen blogg? (Lämna gärna adressen!)
          3. Vilken typ av handarbete håller du på med, och hur mycket tid lägger du
              normalt ner på det?
          4. Vilket/vilka av dina projekt är den stora favoriten?
          5. Vad gör du med dina färdiga projekt?
          6. Vad skulle du vilja lära dig härnäst?
          7. Vad tycker du om min blogg? Både ris och ros är välkommet... Är det något
              du önskar att jag bloggade mer om? Eller kanske mindre?

         OBS! Om du inte har en egen blogg så glöm inte att skriva din mailadress i
         kommentaren!

  • För två lotter: Gör ovanstående och länka även från din egen blogg. Använd bilden i detta inlägg.
Man får alltså ingen extra lott för att bli följare av min blogg. Jag är jätteglad över de följare jag har och önskar mig självklart fler men jag tycker man ska bli det för att man verkligen vill och tycker det är ett bekvämt sätt att läsa min blogg, inte för att någon tävling "tvingar" en till det.

Dragningen sker den 16 mars, så sista anmälningsdag är den 15 mars kl. 24.00.

Och för rättvisans skull ska jag ju självklart svara på mina egna frågor:

1. Jag är snart 28 och bor i Hallunda utanför Stockholm med sambo, sambos dotter och min hund.
2. Ja, men den har ni ju redan hittat till!
3. Jag håller på med det mesta. Men framför allt broderi och stickning. En del klädsömnad blir det också. Virkning är min klart svagaste gren, men den tar sig...
4. Hm, jag gillar mina broderade bonader. Steffes blueshalsduk är ju en klar favorit också, och självklart grammisblåsan!
5. Oftast gör jag saker till nära och kära, eller till mig själv. Någon gång ibland gör jag betalda beställningsjobb.
6. Att knyppla bättre.
7. Denna får ni svara på!

Hoppas nu att ni är många som vill vara med och fira med mig!

Friday, March 4, 2011

Tossor och torgvantar

Grys tossor är nu färdiga för leverans. De ser verkligen helt enorma ut på bilden men det är de ju inte. De är verkligen yttepyttesmå. Tänk att en människa kan vara så liten...

Yttepytte

Sen är jag i full färd med provstick/virkandet av Emlous torgvantar. Efter ett visst strul gällande storlekarna så är jag nu på g med de virkade undervantarna. En är färdig och den andra är under produktion:

To be continued...

Sen har jag även styrt det här med Bloglovin´så nu kan man även följa min blogg där, om man vill det. Tryck här (eller i menyraden till vänster) om så skulle vara fallet...

Min besöksräknare börjar dessutom så smått röra sig mot 10 000!!! Wow! Detta måste naturligtvis firas tillsammans med er så jag kommer inom kort utlysa en liten tävling. Tror jag lägger upp den på söndag oavsett om räknaren kommit upp i 10 000 eller ej. Åker nämligen till Florida snart och vill ju hinna få iväg vinster och så innan jag åker. Så håll utkik!

Ha nu en riktigt bra helg allihop!

Wednesday, March 2, 2011

Skallra

Jag tyckte lilla Gry, förutom sitt set behövde en skallra också, så jag har virkat en åt henne. Mönstret är från Mia Bengtssons första bok.

Skallra till Gry

För att den skulle skallra stoppade jag in två bjällror i hatten. Och sydde igen den ordentligt så hon inte ska kunna stoppa dem i sig även om hon drar av foten...